EVAR

Egyesített Vészhelyzeti Állatvédelmi Rendszerhez EVAR kapcsolódott szervezetek!

https://evar.hu/hirek/21?fbclid=IwAR3ZwikoRB5Wb4NxFX-sA1rwbj0W6HZH-Ym7PRT3trdJ1L2JbRxWYG1S_H0

FONTOS KÖZLEMÉNY!

Közzétéve 2020.04.04. | 

Az elmúlt napokban az elektronikus médiában és a Facebook-on több olyan írás jelent meg, amely a macskák, kutyák emberről történő coronavirus fertőzésének gyanújával foglalkozott, különböző forrásokra hivatkozva. Ezeknek semmi tudományos alapja nincs, és sok félreértésre adhat okot.  

Korábban minden hazai szakmai fórum cáfolta ezeket, de szükségesnek tartjuk részletes tájékoztatást adni erről a jelenségről.
A tudomány, a média, a közvélemény tájékoztatása egy rendkívül felelősségteljes feladat, amely nem engedheti meg azt, hogy feltételezéseket, folyamatban lévő, nem igazolt kutatásokat, bizonytalan hipotéziseket tényként tárjanak a közvélemény elé!

A felelős média, a közvéleményt befolyásoló személyek nem tehetik meg azt, hogy – öt perc hírnévért – sokakat bizonytalanságba vagy veszélybe sodorjanak, megfelejtkezve az “írástudók felelősségéről.” Örök szabály vészhelyzetben, hogy kettőt nem szabad: 1./pánikolni 2./pánikot kelteni! Az emberek és állatok védelme, valamint a reális tájékoztatás megőrzése érdekében tesszük közzé ezen állásfoglalásunk.

A társállatok esetleges koronavírus (SARS-CoV2) emberről állatra, valamint állatról emberre történő átfertőződésének (zoonózis) ügyében még el sem indultak a módszeres kutatások, csak gyanús megfigyeléseket írtak le, megerősített vizsgálatok nélkül, amikor megjelentek írások, amelyek ezt tényként kezdték kezelni.
Az, hogy kínaiak kutatási céllal nagy koncentrációjú (százezerszeres!) vírussal, kívülről mesterségesen megfertőztek macskákat, majd ezeket erőszakosan, rendkívül szűk helyre összezárták más macskákkal, nem nevezhető sem tudományos, objektív kísérletnek, sem életszerű esetnek. NINCS egyetlen igazolt, megerősített eset sem. A WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete és a magyar NÉBIH, valamint a Magyar Állatorvosi Kamara egyértelműen közölte nincs: zoonózis veszély.

Alaposan áttanulmányozva a leírt eseteket és az azokkal foglalkozó szakirodalmat, nem igazolt a direkt emberről állatra terjedő zoonózis. Ténybelileg: 932.130 humán fertőzéssel szemben 3 egyed nem igazolt, nem megerősített fertőzöttsége nem bizonyíték, ugyanis ha fennállna a veszély – a közel egymillió esetből megtörtént volna az állatra történő átterjedés.

Valószínűbb az egyedi, véletlenszerű, különös körülmények egybeesése, a külső fizikai hordozó átvitele: pl. a metrón, a mozgólépcsőn bárki nadrágja hozzáérhet egy fertőzött felülethez fizikailag, de attól a ruhadarab nem lesz fertőzött, csak fizikailag hordozza külsőleg a kórokozót. De lehet egy, kutatási, módszertani, higiéniás hiba következménye is.
Minden mértékadó szakmai forrás megerősítette: nincsenek veszélyben a társállatok, nem jelent veszélyt az ember az állatra, és viszont. Ez a rémhír már korábban is felmerült és nem igazolódott be.
A tudomány jelenlegi állása szerint NINCS egyetlen hivatalosan igazolt eset sem, egyetlen nemzeti hatóság sem adott hírt megtörtént zoonózisról. A macskák, kutyák, más társállatok nem jelentek semmilyen veszélyt gazdáikra. A mindenkori higiéniás követelményeket, természetesen most is fokozottan be kell tartani, és ennyi elég a gazdi és a kedvencek védelmében.

Jelenleg rengeteg témában folynak kutatások világszerte, bármelyik előzetes rész-megfigyeléseinek tényként közlése pánikot okozhat, és ilyet terjeszteni végzetes felelőtlenség. Gondoskodni a hiteles tájékoztatásról azt is jelenti, nem adhatunk hiteltelen muníciót a zavarkeltők, pánikolók, szenzációhajhászók kezébe. Már magától az értelmetlen vitától is nagyon veszélyes negatív spirál indulhat be, és hiába a mértékadó szakmai cáfolatok, egy feszültség gerjesztése a vészhelyzetben társadalmilag káros.
A leghelyesebb kivárni a kutatások igazolt tudományos eredményeit, amelyekről a közvélemény legszélesebb körben való tájékoztatása természetesen kötelességünk.

Azzal a kéréssel fordulunk minden Állatvédő és Társadalmi szervezethez, hogy aki egyetért ezen közlemény tartalmával, az jelezze csatlakozását, illetve jelenítse meg saját szervezetének oldalán állásfoglalásként!

Agenor Civil Állatvédő Egyesület
Állatmenhely Nyílt Alapítvány
Anikó Állatmentő Alapítvány 
Befogad-LAK Alapítvány
Csellengők Állatotthon Alapítvány
Dél-alföldi Állatvédelmi Őrszolgálat Alapítvány
Együtt az Állatokért Állatvédő KHE
Élethang Természetvédő és Állatmentő Alapítvány 
Fekete István Állatvédő Egyesület 
Hangya Közösség Alapítvány
Igéző Állatvédő Egyesület
Keresőkutyás Szolgálat Alapítvány
Kismaszat Állatmentő Egyesület
Kóbor Mancsok Mentéséért Alapítvány
Kóbor Szívek Állatmentő és Környezetvédő Alapítvány 
Kutyakötelesség Állatmentő Alapítvány
Kutyások a kutyákért Alapítvány
Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesület
Magyar Macskavédő Alapítvány
Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület
Mancs-rancs Állatmentő Alapítvány
Maugli Állatvédő Egyesület 
Mentsvár az Állatokért alapítvány
Monty Angyalai Érdi Állatmentés 
Mopszokért Alapítvány
Nagyatádi Természet és Állatvédő Egyesület 
NOÉ Állatotthon Alapítvány
Országos Állatvédőrség Alapítvány
Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány
Pacsi Kutyamenhely Alapítvány
Papagájvilág Alapítvány
Papamaci Árvái Alapítvány
Segíts, hogy élhessünk Állatvédő Alapítvány
Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület
Zseton Állatvédő Egyesület