Felelős állattartás

A felelős állattartás szabályai

Állatvédők, menhelyek sokszor beszélnek és kihangsúlyozzák a felelős állattartás fontosságát, de mi is ez valójában?! Mostanra már sokan legalább hallottak róla, de sajnos az állattulajdonosok kisebbik fele az, aki ennek megfelelően él együtt állatával. Magyarországon az állattartási kultúra, jócskán elmarad a nyugat-európai, normáktól, de azért küzdünk, hogy egyszer a mi is eljussunk legalább közeli szintre. 

Ez egy nemrég átadott Bécsi „menhely” rajza.

Magyarországon több mint 2.000.000 a kóbor kutya, akik menhelyeken gyepmesteri telepeken civileknél élnek a felelőtlen állattartók miatt.

Ez a Magyar valóság

Mit is jelent a felelősség?

Egy felelős gazda, mielőtt magához venne egy állatot, jól átgondolja döntését, utána olvas a választott faj ill. fajta szükségleteinek, hogy milyen környezetre/élettérre, mennyi mozgásra, milyen ellátásra, táplálásra stb. van szüksége… legyen az kutya, macska, hal, madár vagy bármilyen más állatfaj. CSAK azért venni, vagy befogadni egy állatot, mert, pl. divat, vagy mert megtetszett egy filmből, vagy csak mert akarunk egyet nem felelős gondolkodás. Komolyan át kell gondolni ezt a döntést, mert nem egy tárgyról, hanem egy érző lényről van szó, akiről majd hosszú éveken át, gondoskodnunk kell, és pár hét múlva ne végezze így:


CSAK akkor vegyünk magunkhoz bármilyen állatot, ha alaposan és jól átgondoltuk a vele járó felelősséget, kötelezettséget, terheket. A felelős gazda csak olyan állatot vesz maga mellé, akiről élete végéig gondoskodni tud és meg tudja teremteni számára a legoptimálisabb környezetet, életfeltételeket. Tehát egy ÉLETRE választunk, nem csak 1-2 évre, hónapra.
Egy kutya esetében (életkortól függően) 10-15 évről beszélünk (tehát nem néhány hónapra, vagy 1-2 évre kell előre gondolkodni). Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy egy állat hatalmas kötöttség és felelősség, és nem utolsó sorban anyagi költségekkel is jár, a sok öröm és szeretet mellett, amit nyújtanak.

Megfelelő környezet, Alapvető szükségletek

Miután utána olvastunk a választott állat igényeinek, mielőtt megérkezik otthonunkba, alakítsunk ki mindent a számára. Kutya esetében fontos, hogy legyen egy saját helye, ahová elvonulhat, ahol tud nyugodtan pihenni. A benti kutyusoknál (akár lakás, akár családi ház) ez lehet egy kosár, vagy egy pléd a szoba sarkában, előszobában. Azoknak a kutyusoknak, akiket kint tartanak, azoknak ki kell alakítani egy száraz, szigetelt, meleg helyet, ahová rossz idő esetén behúzódhatnak. Ez lehet akár a kazánházban, garázsban vagy egy jól kialakított, megfelelő méretű kutyaházban. Aki semmiképpen nem szeretné beengedni a kutyát a házba az nagytestű, bundás kutyust válasszon, aki hidegebb idő esetén is jól tudja magát érezni, mert elég nagy a testtömege és a szőre ahhoz, hogy ne fázzon meg. (természetesen a száraz, szigetelt hely nekik is feltétlenül szükséges).
Még egy nagyon fontos dolog!

Az a tulajdonos, akinek a kapcsolata ténylegesen a szereteten alapul, az NEM tartja láncon, vagy egy néhány négyzetméteres kennelben a kutyáját. Ha félti a növényeit kerítse el azokat, vagy NE tartson kutyát. Azok akik, csak azért akarnak maguknak egy kutyát, hogy őrizze a házat és csupán egy eszközt látnak benne, semmi többet, NE tartsanak kutyát. Manapság már remek riasztóberendezéseket lehet kapni és azzal nem kell foglalkozni, etetni, orvoshoz vinni stb.
Az utcára került vagy gyepmesteri telepen leadott állatok nagyon-nagy százaléka kertes-házból vagy telepről kerül ki(mert ott nem társnak, családnak választják őt hanem egy eszköznek) Az állat NEM ESZKÖZ! Hanem egy érző, szociális lény! A kutya társállat, és az emberek mellett érzi jól magát, minél több a közös program, foglalkozás, a kutyatartás annál minőségibb. A kutyának szeretetre, elismerésre van szüksége.

Táplálás

A állatok előtt mindig legyen elegendő tiszta, friss víz. A kutya szomjúságot sokkal rosszabbul tűri, mint az ember. A helyes, minőségi táplálással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Fontos, hogy az állatok a nekik megfelelő minőségű, mennyiségű és összetételű eledelt kapjanak, tekintettel életkorukra illetve esetleges betegségükre. Minden nap, lehetőleg azonos időben adjunk enni kedvencünknek. Törekedjünk arra, hogy lehetőleg állatoknak való minőségi eledellel etessük állatainkat.

Foglalkozás

A kutyákkal kapcsolatosan rendkívül fontos momentum, a foglalkozás, tanítás. A kutya magától nem lesz jól nevelt és szófogadó. Ha nincs ezen a téren tapasztalatunk, mindenképpen szánjunk rá időt és olvassunk el néhány szak könyvet, illetve kérjük szakképzett kutyakiképző tanácsát. A kutyasuli is egy remek közös program, amit a gazdik és a  is egyaránt élveznek és más kutyabolond emberekkel is megismerkedhetünk. Ne várjuk el a kutyánktól, hogy „Rex felügyelő legyen, ha nem szánunk rá elég időt és energiát. (ez napi szintű, rendszeres foglalkozást jelent)

Akár kis testű akár nagy vigyük kutyaiskolába!

Mozgásigény

Minden állatfajnak, fajtáknak egymástól eltérő a mozgásigényük. Ezt is mindenképpen érdemes figyelembe venni mielőtt kedvencet választunk magunknak. Még a hazahozatal előtt gondoljunk át, és teremtsük meg számára az ideális feltételeket.
A kutyasétáltatás, nem csak azért fontos, hogy kedvencünk elvégezhesse a dolgát, hanem főleg azért, hogy kimozoghassa magát, találkozzon más kutyákkal, új szagokkal, ingerekkel, élménydús eseményekkel. Ezért a kertes házban tartott kutyáknak is ugyanolyan szüksége van a rendszeres sétákra, mint lakásban tartott társainak. Képzeljék, csak el milyen lenne, ha egész életüket, ugyanazon a X négyzetméteren kéne tölteniük. Ezért is van, hogy nagyon sok kertes házban tartott kutya, kiszökik, rongálja a kertet, vagy esetleg depressziós lesz stb…
Tévhit az is hogy a kistestű kutyáknak kisebb a mozgásigénye, mint a nagytestűeké. Ez nem így van, fajtától, típustól illetve temperamentumtól függ, nem a testmérettől!

Egészség

Amennyiben eldöntöttük, hogy vállaljuk egy állatért a felelősséget, figyeljünk oda kedvencünk egészségére. Ennek az alapja, a már előbb említett megfelelő táplálás, vitaminok. Fontos, hogy amint azt látjuk, hogy állatunk másképpen viselkedik, letört, vagy fájdalmai vannak, vagy kevésbé eleven, mint általában, forduljunk állatorvoshoz. Ne próbáljuk meg kedvencünket, saját elgondolásaink szerint kezelni, mert számos olyan emberi gyógyszer van, ami az állatokra ártalmas!
A kötelező illetve ajánlott oltásokat mindig időben adassuk be nekik, illetve 3 havonta féregtelenítsük is kedvencünket. Évente legalább egyszer ellenőriztessük kedvencünk egészségi állapotát állatorvosunkkal.

Felelős gondolkodás alapja – ne legyenek utódok!

Nagyon fontos! Sajnos azok az emberek, akik nem foglalkoznak állatvédelemmel, vagy nem járnak ki egy-egy menhelyre aktivistaként, nem értik, hogy miért is olyan fontos az IVARTALANÍTÁS!

Minden évben több ezer olyan kutyus/cica jön a világra, ami vagy az utcán, vagy a gyepmesteri telepeken végzi,és az állatvédők már jelenlegi kóbor állatokat sem tudják hova elhelyezni. Nincs annyi potenciális gazdajelölt amennyi állat megszületik évről évre. A menhelyek tehetetlenek és már számos esetben nem tudnak segíteni, mert a kapacitásuk, tartalékaik végesek! És teszik ezt minden fillér nélkül, csupán az állatok szeretete miatt.
A felelős gazdák, akik nem tenyésztők ivartalaníttassák kedvencüket, így megelőzhetőek az esetleges „balesetek”. Ez egyszeri költség, ami utána többszörösen megtérül.
Nem beszélve arról, hogy az ivartalanítással számos súlyos betegséget is meg lehet előzni (daganat, méhgyulladás stb.)! Jól ismert tény az is, hogy az ivartalanított állatok tovább élnek, nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak. Legyünk felelősségteljes gazdik és ivartalaníttassuk kedvencünket!

Az Ivartalanítás Fontos!

Óriási tévhit az is, hogy a szuka kutyáknak minimum egyszer elleniük kell!!!Nem kell.
A jelenleg kilátástalan helyzet kialakulásáért nagyban felelősek:
a szaporítók: akik megélhetés céljából, agyba-főbe elletik szuka kutyájukat, össze-vissza pároztatva, csak a mennyiség a lényeg. Nem törődnek azzal sem, hogy utána hova kerül a kölyök, ha nem tudják eladni a kölyköket, a felesleges egyedektől megszabadulnak (nem törődve semmivel). A kihasznált, idős beteg anyaállatokat, miután már nem hoznak, hasznot az utcára teszik, vagy leadják a gyepmesteri telepre, vagy agyonverik stb. NE TÁMOGASSUK ezeket az embereket azzal, hogy tőlük veszünk kutyát. Ha csak egy társa vágyunk keresgéljünk magunknak kedvencet a menhelyeken, fajtamentőknél ahol csodálatos, kedvesebbnél, kedvesebb állatot találhatunk magunknak, akik egy életre hálásak lesznek nekünk azért, hogy meleg otthont biztosítunk neki.

Szaporított kutyák anyagi haszonszerzésből.


a másik csoport, akik nagyban felelősek a jelenleg kialakult helyzetért: a kutyájukat nemtörődöm módon tartók és azokat különböző módon szaporodni hagyó tulajdonosok. Rengeteg olyan hívást kapunk, hogy leellett a kutyám, és nem tudom, mit csináljak a kölykökkel vagy egyszerűen kiteszik őket az utcára. Ezeknek a tulajdonosoknak sajnos fél év múlva megint fog tüzelni a kutyája és ismételten le fog elleni, és ez így megy évről évre.

HA nem talál a kutyatartó gazdit egyszerűen kidobja.

Egyedi azonosítás .

Szintén a felelős állattartás egyik fontos része az egyedi azonosítás. Számos kutyus azért nem kerül vissza eredeti gazdijához, mert megtalálói, nem tudják azonosítani.
Ennek a legkorszerűbb módja, egy apró microchip, amit az állat bőre alá ültetnek be. A művelet mindössze annyi időt vesz igénybe, mint egy oltás és nem jár nagyobb fájdalommal sem. Ez a chipszám bekerül egy központi adatbázisba a gazda adataival együtt, így ha az állatot megtalálják és leolvassák az azonosítószámát (állatorvosi rendelőben pl.), akkor már tudják is értesíteni az aggódó családot. Ez a chip egy éltre szól,2013.01.01 óta kötelező.
A nyakörvön lévő biléta is egy félmegoldás, de ez könnyen leszakadhat vagy elveszhet.

Környezet

Mindig legyünk tekintettel környezetünkre. Igenis szedjük össze kedvencünk utána a kutyagumit és ne a játszótérre hordjuk le a dolgát végezni. Sajnos még nagyon kevesen szedik össze maguk után a „végterméket”, pedig ez az egyik fő konfliktusforrás ami fel szokott merülni a kutyákat nem szerető embereknél, érthetően.

A fent felsorolt tényezők az alapjai a felelős állattartásnak és fontos lenne, hogy ezt a gondolkodásmódot egyre többen magukénak érezzék, és ekkor talán elindulhatunk a helyes állattartási kultúra irányába.

Read more: http://befogadl